Nakupování

Pořiďte si na bazén krycí plachtu


Uvažujete o zapuštěném bazénu do země, který bude součástí vaší relaxační zóny okrasné části zahrady? A už máte rozmyšleno, jak bude velký a jaký bude mít tvar? Dnes se bazény zhotovují v různých geometrických provedeních, například jako ovály, kruhy nebo dokonce zakřivené, osově nesouměrné nádoby. Ať už si zvolíte jakýkoli bazén, doporučujeme vám hladinu nádrže v době, kdy se nekoupete, zakrývat krycí bazénovou solární plachtou.

voda v bazénu

Může se vám zdát, že je to jen doplňující příslušenství, které snižuje dopad prachu a drobných nečistot na hladinu, a že to je spíše zanedbatelné, ale rádi bychom vám připomněli, že krycí plachta má ještě jeden důležitý význam – značně redukuje vypařování vody. A to již zanedbatelné není, vezměte do ruky kalkulačku a počítejte s námi:

kruh na hladině

Za jeden den se vypaří z jakéhokoli vodního rezervoáru (od jara do podzimu) přibližně 5 litrů vody na metr čtvereční. Plus mínus nějaké ty decilitry v závislosti na okolní teplotě a vlhkosti vzduchu. Jestliže máte na zahradě bazén o rozměrech 8 x 4 metry, za den se z něj odpaří celkem 160 litrů vody. Za měsíc to bude již necelých pět kubíků a uvažujeme-li koupací sezónu půl roku, za tu dobu musíte do bazénu doplnit 29 kubíků vody. Na Mělnicku nebo na Kladensku je cena vodného a stočného v roce 2024 rovných 170 Kč, takže za dopouštění vody v tomto regionu zaplatíte pět tisíc korun. Životnost krycí plachty je zhruba patnáct let, což znamená, že za tu dobu ušetříte necelých sedmdesát tisíc korun (jestliže odečteme cenu plachty). Do ceny nezahrnujeme pochopitelně inflaci, kterou nelze dopředu odhadnout.

Nač tedy zbytečně vyhazovat peníze, když to není nutné? Krycí plachty zároveň pracují jako tepelný izolant, snižují rychlost ochlazování vody a i tím, že brání dopadu nečistot na hladinu, snižují náklady na provoz filtrace a na bazénovou chemii.