Nakupování

Poraďte si se zápachem z úst


Zápach z úst je téma, o kterém se příliš nemluví. Ale tento problém může váš život výrazně ovlivnit, a to k horšímu. Nejen ze zdravotní stránky, ale i z té sociální. Může také rapidně ovlivnit vaše sebevědomí.

Jaké jsou příčiny zápachu z úst? Příčin může být hodně, nebo se může jednat o kombinaci více příčin.

Nedostatečná hygiena

Pokud neprovádíte správně ústní hygienu, nepochybně dojde k zápachu z úst. Tato příčina bývá nejčastější. Zbytky jídla se drží v ústech, na jazyku či mezi zuby a stávají se živnou půdou pro bakterie, které způsobují zápach.

hygiena

Zubní kazy

Infekce v ústech, které způsobují záněty, mohou taktéž způsobit zápach z úst. K tomu je potřeba navštívit zubního lékaře.

Onemocnění

Některé nemoci se mohou projevovat zápachem z úst. Mezi tyto nemoci řadíme cukrovku, infekce dýchacích cest nebo onemocnění trávicího traktu, především reflux.

Sucho v ústech

Pokud trpíte nedostatkem slin, může to ovlivnit celkové prostředí vašich úst. Zkuste pro začátek začít pít více tekutin, které by mohli s tímto problémem pomoci.

Nyní se podívejme na to, jak můžeme odstranit zápach z úst osvědčenými metodami.

Ústní hygiena

Nejdůležitějším bodem je ústní hygiena. Zuby si čistěte minimálně dvakrát denně, používejte mezizubní kartáček, stěrku na jazyk a případně i ústní vodu. Takto zamezíte množení bakterií.

Příjem tekutin

Hydratace je důležitá pro udržení zdravého prostředí ve vašich ústech a pro tvorbu slin. Nezapomínejte tedy pravidelně pít, a to tekutiny bez cukru. Volte čistou vodu, nebo čaje. Třeba mátový čaj díky svým složkám odstraňuje zápach z úst.

máta

Pravidelné návštěvy zubaře

Zubař vám může včas odhalit infekce v ústech, které by vedli k zápachu. Nezapomínejte tedy na preventivní prohlídky a nevynechávejte je.

Kouření a alkohol

Kouření i alkohol mohou zhoršovat zápach z vaší ústní dutiny a také zhoršovat zdraví vaší ústní dutiny. Pokud se těmto zlozvykům věnujete, měli byste je ocenit.